Veelgestelde vragen

 • Patiënten hoeven niks te betalen bij wijkgezondheidscentra, waar komen de financiële middelen dan vandaan?

  Wijkgezondheidscentra ontvangen iedere maand, voor elke patiënt die zich ingeschreven heeft, een vaste vergoeding van het ziekenfonds waarbij de patiënt aangesloten is. Dit noemen we het forfaitair systeem.

 • Wat te doen bij een ziekenhuisopname of nood aan nazorg?

  Laat bij het ziekenhuispersoneel weten dat je bent ingeschreven in een wijkgezondheidscentrum. Heb je na de opname kinesitherapie of verpleging nodig,  neem dan zo vlug mogelijk contact op met het wijkgezondheidscentrum, zodat wij met de nazorg kunnen starten. 

   

 • Wat met een bezoek aan een specialist?

  Een raadpleging bij de specialist wordt door het ziekenfonds terugbetaald. Je kiest vrij welke specialist je raadpleegt. Voor een goede opvolging, vragen we wel om eerst de huisarts te raadplegen vooraleer een afspraak bij de specialist wordt gemaakt.

 • Kan ik bij het wijkgezondheidscentrum gratis medicatie krijgen?

  Kosten voor medicatie zijn niet in de inschrijving inbegrepen. Je blijft je medicatie zelf betalen. Voorschriften worden geschreven tijdens een raadpleging bij de arts.

 • Kan ik telefonisch medicatievoorschriften aanvragen?

  Medicatie kan niet telefonisch of via het onthaal worden gevraagd. Voor chronische medicatie, medicatie die je geruime tijd moet nemen (bijvoorbeeld voor hoge bloeddruk), zal je arts ervoor zorgen dat je voldoende medicatie meekrijgt. Afhankelijk van de medicatie is dit voor minstens drie maanden. Voor nieuwe voorschriften moet je dus opnieuw op controle bij de huisarts. Op dat moment geeft de arts je zo veel voorschriften mee als hij nodig acht. Vragen? De arts weet raad! Maak tijdig een afspraak bij je vaste huisarts om je medicatievoorschrift te laten verlengen.

 • Wat met labo-onderzoeken?

  Labo- onderzoeken moeten betaald worden aan het labo. Het labo stuurt een factuur naar je thuisadres.

 • Zijn huisbezoeken mogelijk?

  Omdat we je in het wijkgezondheidscentrum beter kunnen onderzoeken en behandelen dan thuis, vragen we om naar het centrum te komen. Indien dit echt niet lukt, komen we ook op huisbezoek.

 • Wat als ik 's nachts of in het weekend een huisarts nodig heb?

  Na 19 uur, in het weekend of op feestdagen kan je voor dringende oproepen terecht bij de huisartsenwachtdienst op het telefoonnummer 09/ 236 50 00. De dokter van de wachtdienst moet je wel betalen. Breng nadien het prestatiebriefje naar het wijkgezondheidscentrum. Wij betalen je terugbetalingstarief terug zoals vermeld in het RIZIV, zodat je enkel het remgeld betaalt. De betaling gebeurt via een storting. Vergeet je rekeningnummer niet mee te brengen.

 • Wat als ik op vakantie ben en daar een arts nodig heb?

  Ga je op vakantie in eigen land? Dan betaal je als patiënt daar de dokter, je krijgt een prestatiebriefje en bezorgt dit aan je wijkgezondheidscentrum. Het wijkgezondheidscentrum betaalt het terugbetalingstarief terug.

  Voor je naar het buitenland vertrekt, informeer je eerst bij je ziekenfonds.  Heb je nood aan medische verzorging in het buitenland, dan valt dit meestal onder de regeling van het intermutualistisch project Eurocross.

 • Ik verhuis, wat moet ik doen?

  Een adreswijziging meld je steeds aan het onthaal. We bekijken dan of je ingeschreven kan blijven. Als je verhuist buiten ons gebied, schrijven we je uit. Er zijn 10 andere wijkgezondheidscentra in Gent. Indien je in het gebied van één van deze centra woont, kan je je daar laten inschrijven. Wanneer je situatie bij het ziekenfonds verandert, laat het ons dan zo snel mogelijk weten.

 • Wat als ik ontevreden ben?

  Bij problemen vragen we om eerst een gesprek met de zorgverstrekker te hebben. Voor een klacht kan je steeds ons klachtenformulier invullen en in onze bus stoppen. Klachten mogen ook worden gemaild. Elke klacht wordt met de grootste zorg behandeld.