Kunstinteractieproject (KIP)

Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) krijgt De Kaai subsidies ter ondersteuning van onze nieuwbouw. Een klein deel van deze subsidies moeten we besteden aan ‘kunstintegratie’. Ons wijkgezondheidscentrum heeft volop gekozen om deze middelen te besteden aan ‘kunstparticipatie’: in het najaar van 2017 werken we samen met graffitikunstenaars en de wijk aan het Kunst Interactie Project (KIP).

Binnen het KIP gaan we met 4 groepen uit de wijk aan de slag. De gezondheidspromotoren van De Kaai, de kunstenaars en de groep denken, spreken, creëeren,....over het thema ‘goed voelen’. De gezondheidspromotoren maken gebruik van het interactiemodel.

Deze interacties resulteren in 4 kunstwerken in de wijk. Vervolgens verwerken we de resultaten van alle kunstwerken in de nieuwbouw van De Kaai.

3 groepen en locaties zijn alvast bekend:

  • tieners van VZW Jong, aan de Dracuna sporthal
  • 5e leerjaar VBS Klimrek , Van Beverenplein
  • bewoners van De Baai, Roggestraat 120

Deze laatste 2 projecten stellen we alvast even aan u voor:

 

  • Kunstinteractieproject in Vrije basisschool Het Klimrek Van Beverenplein

    KIP het klimrekIn een projectweek gingen de gezondheidspromotoren van de Kaai samen met de kunstenaars van 'Always in the Dark' aan de slag in het vijfde leerjaar van de basisschool ‘t Klimrek rond 'je thuis voelen'.

    Zo werkten ze met hun interactiemethodiek rond je thuis voelen in je eigen lichaam, je thuis voelen in je gezin, je thuis voelen in je vriendengroep én op school.

    Met dit thema gingen de kinderen creatief aan de slag en maakten o.a. een geheim dagboek, hun droomhuis, kussentjes, …

    De gesprekken en het creatieve onderzoek mondden uit in het spuiten van graffiti op een schoolmuur rond dit thema.

  • Kunstinteractieproject in pension De Baai

    In de maand oktober gingen de gezondheidspromotors van de Kaai in het pension De Baai met een achttal bewoners aan de slag rond het thema 'goed voelen'.

    In de gesprekken waarbij de interactiemethodiek van Peter Decat gebruikt werd, praatten we over wat ons doet goed voelen, ons verleden en hoe dit ‘ons zijn’ nu bepaalt, verlies en rouw, tijd en het al dan niet helende karakter ervan. Het goed/ thuis voelen in de Baai is een thema dat verder onderzocht werd.

    Het creatieve luik gebeurde onder leiding van Alien en Pieterjan van 'Always in the Dark', het creëren van een zelfportret met graffititechniek, het aanleren van graffititechnieken, het maken van een eigen tijdslijn in graffiti waren enkele van de opdrachten die aan bod kwamen.

     

    KIP De Baai

     

    Creatie en interactie vloeiden bijna naadloos in elkaar over en het gecreëerde voorwerp was vaak terug een startmoment voor het aanknopen van een gesprek.

    Alien en Pieterjan lieten zich door dit proces inspireren en stelden op basis van de werken van de bewoners een ontwerp voor die de bewoners onder begeleiding van de kunstenaars op de mooie binnenkoer van het nieuwe gebouw in de Baai aanbrachten. Dit zelfde ontwerp of een wat aangepaste variant ervan krijgt ook een plaatsje in onze nieuwbouw.

    Anneke Meuleman laatstejaarsstudente management in de gezondheidszorg volgde het project in de Baai op van nabij en maakt haar thesis en onderzoek rond de vraag: “Kan een creatieve interactieve interventie leiden tot zelfinzicht en daardoor zorgen voor verbetering van de mentale weerbaarheid en hoe gaat dit in zijn werk?”

kip1
kip2
kip3